A Michelin az abroncs címkék mélyítését szorgalmazza

marketing

Nemrég zajlott le, a rezulteo.com által indított (és az Ipsos által levezényelt) kutatás, melyből kiderült, az EU-s gumiabroncs címkék bizony elég kevés ember tudatába vésődött be, a személygépkocsis célcsoport körében. Ahogy a szakmabéli, Régis Audugé fogalmaz, „a címke hatása egyelőre nagyon gyenge, de azt azért nem mondhatjuk, hogy nem létező fogalom lenne.”

A Michelin, stratégiai kérdéssé fejlesztené a címkézést. Céljuk, hogy minél nagyobb súllyal essen latba, egy-egy új szett abroncs vásárlásánál, hogy mit is mutat a gumin lévő címke. (Érthető a gondolat, egy prémium gyártó adatai valószínűleg kedvezőbb képet festenek az adott termékről, mint egy low-budget abroncsé. Bár a képlet csalóka, hiszen léteznek olyan szélsőséges esetek, amikor is a címke szerint nem túl nagy két autógumi teljesítménye között a különbség, pedig valójában az egyik az élmezőnyben zárt, míg a másik majdhogynem elbukott pl. az ADAC tesztjén.)

A francia gyártó, egyre erősebb konkurenciaharccal kell szembenézzen az európai piacon, köszönhetően a Hankook piaci tevékenységének. A hipotézis most az, hogy ha a vásárlók tudatosabban építenének a címkékre, a Michelin visszaszerezhetné előnyét a Hankook-al szembeni „futóversenyben”

2013-ban már árcsökkentésre kényszerült a Michelin, a Hankook feltörésére reagálva, de másodjára ezt már nem szeretnék eljátszani, így inkább a marketingkommunikációban látják az eszközt.

Hogy pontosan miről is beszélek, avagy mit takar pontosan az EU-s gumiabroncs címkerendszer, ide kattintva megtudhatjátok.