ADAC hidegzuhany – vigyázzunk a téligumi akcióknál is

ADAC használt gumi teszt

Azt hiszem mostanra, a teligumiszerviz.hu olvasói is egytől-egyig megbizonyosodhattak róla, hogy ha létezik releváns eredményekkel szolgáló, szakértő szervezet, akinek a téligumi teszteredményeire érdemes odafigyelni, akkor az a német ADAC. Ők azok, akik minden évben – menetrendszerűen – megtartják nyári és téligumi értékelésüket, különböző méretkategóriákban, egy szakszerűen megszerkesztett és súlyozott szempontrendszer szerint.

Időközönként azonban végeznek egyéb megfigyeléseket is a téli gumiabroncsokkal kapcsolatban, amik mindig szolgálnak valamilyen hasznos többletinformációval. Használjunk-e négyévszakos abroncsot a téligumik helyett, vagy épp mennyi ideig használjunk egy téli szettet?

Hány év alatt öregszenek el a téligumik?

Erről a témáról magam is írtam már egy blogbejegyzésben, „Öt évente érdemes lehet cserélni a téli gumiabroncsot” címmel. Az ADAC most még az öt esztendős vízválasztóra is tromfolt, hiszen három éves téligumikat tesztelt le. Olyan használt abroncsokat, amelyek profilmélysége és kopottsága még bőven az elfogadható, sőt a jónak mondható kategóriába tartozott. A kérdés, amire a választ keresték, vajon mennyire használódtak el az abroncsok a 3 éves használat, illetve tárolás alatt. Az eredmények pedig hidegzuhanyként hatnak, hiszen a használt gumikkal tapasztalt fékút 4-től 16,5 százalékos fékútnövekedést produkáltak. Ennek oka pedig a gumikeverék szerkezetének változása, amit a hosszas tárolás eredményezett.

Mindez arra hívja fel a figyelmünket, hogy a gumisok által kínált téli gumi akciók során mindig legyünk résen és ellenőrizzük az adott gumiabroncs gyártási évét, hiszen a ránézésre újszerű téli szett lehet akár veszélyes is. A gumikereskedések pedig van, hogy a régóta tárolt téligumi készletüktől próbálnak szabadulni. A gyártási év nem titok, magán a gumin is fel van tüntetve. A DOT kódból tudjuk mindezt kiolvasni.