Rövid tippek téligumi vásárláshoz II. rész

Téli abroncs vásárlási tippek II.

Hópehely és egy téli abroncs kritériumai

A héten már elkezdtük a témát, lássuk a folytatást. Téli abroncs vásárlásnál keressük a hegy szimbólumot, közepén egy hópehellyel. Ez tanúskodik arról, hogy „tősgyökeres” téligumival van dolgunk. (Az M+S jelölés, önmagában még nem garantálja mindezt.)

Ha megvan az optimális kategória és szűkítettük a konkrét mintázatokat is, hasonlítsuk össze azokat,   következő ismérvek szerint:

  • Gördülési ellenállás (ez tanúskodik a várható üzemanyag felhasználás mértékéről.)
  • Zajszint (ez környezetvédelmi és komfortérzet szempontjából számít.)
  • Nedves tapadás

Ezen három ismérv szerepel az EU-s gumiabroncs címkén. Azonban semmiképpen se álljunk meg itt! A további szűkítéshez kiváló eszköz, de ne kizárólag ezek alapján döntsünk. A kiválasztott 4-5 potenciális minta teszteredményeit is fussuk át, mégpedig konkrétan az általunk keresett méretben, hiszen egy-egy minta eredményei még méretkategória szerint is sokat változhat.

Itt olyan ismérvekről is kapunk információt, mint a menetstabilitás és kezelhetőség.

Az interneten sok-sok felhasználói véleményt lehet találni, illetve számíthatunk az ADAC-ra, az EVO vagy Auto Bild magazinra, hogy csak pár példát említsek.

Ha használt gumiban gondolkozunk csak megbízható forrásból (szervizből) vásároljunk és győződjünk meg alaposan a profilmélységről és a gumi DOT kódjáról, ami a gyártási idejéről tanúskodik. Az interneten már-már feketelistákat is találni olyan magánszemélyekről, akik lopott, kétes minőségű abroncsokkal kereskednek.