18%-kal hosszabb élettartam, de…

Michelin x multi d teherabroncs

Ez az, amit a Michelin, illetve új kisteher abroncsa, az X Multi D ígér. Ami egy kicsit engem elgondolkodtatott, az a D osztályos gördülési ellenállás, ami azért nem a legtakarékosabb tulajdonságról tanúskodik, ami viszont ellentmond az abroncs célcsoportjának elvárásaival.

A zajszennyezést tekintve jár a piros pont. A 69 decibeles kibocsájtott zajszint nagyon jónak mondható. Az elődhöz képest ez 50 százalékos javulást jelent. Pontosan fele olyan hangos csupán az új mintázat. (Egyébként a gördülési ellenállás is javult 12 százalékpontot.)

Az abroncson megtalálható a hegy és a hópihe, ami jelzi, tősgyökeres téli gumiról van szó. Az EU-s szabályozás (EC) 661/2009 értelmében, komoly előírásoknak kell megfeleljen egy kimondottan téli használatra szánt abroncs. Ha nem éri el az összes kritériumot, csupán M+S (Mud and Snow, azaz sár és hó) jelölést kap.

(Visszagondolva az eddig publikált, többszáz bejegyzésemre, a két jelzés közötti különbséget még nem mutattam be. Most ezt is pótoltam legalább.)