2014-ben jöhetnek az „ajánlott téli abroncsok”

ajánlás a HTA-tól

Sokáig a legnépszerűbb írásom volt a blogban, a lesz-e kötelező téli gumi Magyarországon? című cikk. Most úgy fest nem, illetve még nem most.

Bár a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) egy időben erről tárgyalt – a hírek szerint – most mégis úgy tűnik, csupán ajánlott lesz a téli gumiabroncs használat hazánkban.   A kötelezettség felé történő lépés volt a „taxisrendeletként” elhíresült budapesti módosítás, aminek értelmében a fővárosi taxisok számára kötelező az évszaknak megfelelő abroncsot használni.

A HTA erre hivatkozva próbálná általános érvényűvé tenni a szabályozást. A jelenlegi állás szerint ajánlott lesz a használat, amit a KRESZ-be is befűzne a szövetség. És ez az a pont, ami nekem nem teljesen tiszta, ugyanis nem tudom, hogyan lehet csupán egy ajánlást belefogalmazni a KRESZ-be úgy, hogy az utána „számon kérhető is legyen” az autósokon.

Egy ajánlást ugyanis nem lehet megszegni, csupán figyelmen kívül hagyni. Meglátjuk, hogy mit hoz a jövő év ezen a fronton, de egyelőre van homályos része a történetnek.