A legveszélyesebb hónapok az utakon

veszélyes hónapok az utakon

Egy online biztosító autó baleseti statisztikái szerint, az október és a november (azaz a téli gumi szezon kezdete) a legveszélyesebb időszak a hazai utakon.

Az elmúlt 4 év adataiból kiderül, a balesetek többsége kisebb kárösszeggel jár, az ütközések felénél nem haladja meg a kár, a 200 ezer forintot. Ami a balesetek fő okait illeti, a biztosító szerint, a síkos úton tapasztalható hosszabb fékút és a köd miatt lecsökkent látási viszonyok okolhatók, de nem elhanyagolható a gumiabroncsokhoz visszavezethető esetek.

Kíváncsi lennék, utóbbi esetben mekkora a vezetők felelőssége, a nem megfelelő gumikat illetően. Sokan üzemeltetnek ugyanis – a sok-sok cikk, elrettentő példa és kampány ellenére – az évszaknak nem megfelelő, vagy túl kopott abroncsot.

Apropó, a Magyar Gumiabroncs Szövetség és a GRSP Magyarország, közös programjának első lépéseként, egy kérdőívvel méri fel az abroncshasználati szokásainkat. A kérdéssor megválaszolásával egy nyereményjátékban is elindulhatunk. A részleteket itt találjátok.