A magyar autósok és a téli gumi használat

Téli hómunkások - mennyire használunk téli gumit

A Continental gumióriás, publikált adatai szerint, a magyar autósok körülbelül egyharmada nem cseréli le téli gumijait és egész évben azokkal közlekedik. Ez nem csupán azért rossz döntés, mert a nyári utakon veszélyes a téli abroncs, hanem mert túlzott igénybevételt jelent – ezen gumiknak – a magas hőmérsékleten történő üzemeltetés. Szakértők szerint ilyenkor millimétereket kophat a téli gumi és nagyon hamar elérhetünk a 4 milliméteres profilmélység alá, ahol már a téli gumink nem sokat ér. (A jogszabályban előírt 1,6 mm nevetségesen alacsony profilmélység.)

Törések gumicsere miatt

Nem tudom, hogy mennyire van összefüggés, de elég ügyetlenek is vagyunk – általánosságban – a gumicserét illetően. Legalább is ez derül ki a Iaşi megyei kórház orvosainak beszámolója szerint. Az intézményben rendszeresek a zúzódásokkal és csonttörésekkel érkező páciensek  akik gumicsere közben szenvedtek sérülést. Újabb érv, hogy miért érdemes téligumi szervizt választani.

A nagyobb baj azokkal az autósokkal van, akik téli időszakban is nyári gumikkal közlekednek. Ennek persze legtöbbször anyagi oka van, de semmiképpen se saját biztonságunkon spóroljunk. Családunkéról nem is beszélve.