A Nokian a világ első téligumi gyártója

Nokian gumigyár

Finnországban a gumiabroncsok gyártása bőven 100 éve vette kezdetét Nokia városában – ez a város adta a NOKIAN cég/márka nevét, mint ahogyan a jól ismert NOKIA mobiltelefonét is. Kezdetben kerékpárra készítettek gumikat néhány más termék mellet.
Az 1930-as évek elején kezdődött az autógumik, illetve a téli gumiabroncsok gyártása.

Az első téligumi kigurul a gyárból

Nokian első téli gumija 1934-ben került legyártásra a már ismert Hakkapelitta néven. A cég tesztpályáinak keresve sem találnánk alkalmasabb terepet mint a finn éghajlat edzette, lappföldi Ivaló, amely a Sarkkörtől 300-km-re található északra.

A Nokian nevéhez fűződik a világ első tehergépkocsikra gyártott téli gumi vagy épp az első aromás olajokkal készített, környezetbarát gumiabroncs gyártása is.

A Nokian tesztlabor mai felszerelései

A finnek nagyon komoly berendezésekkel ellenőrzik a gumik fejlesztési fázisának minden elemét. A gumiabroncs keverék tartósságától és a mintázat struktúrájától kezdve, az abroncsok magas sebességtűrő képességéig, mindent számítógépek és erre specializált mérőeszközök monitoroznak. Az abroncsok egy korrekt 320 km/h-s terhelést kapnak, némi lejtővel és emelkedővel fűszerezve.
Minden Nokian abroncs átesik – továbbá – egy guminyomás és egy víznyomás teszten.

Utóbbi keretein belül, minden gumiabroncsot feltöltenek a Nokian mérnökök vízzel, hogy választ kapjanak néhány, tartóssággal kapcsolatos kérdésükre.
Vizsgálaton esik át minden gumiabroncs lenyomata is. A keréknyom, a gumimérnökök számára nyitott könyv.

Ezekben a tesztlaborokban mérik a 2012. november 1.-től kötelező, EU-s gumiabroncs címkézéshez szükséges adatokat is.