A téli gumi mintázat

téligumi mintázatok

A gumiabroncsok mintázata köztudottan nem csupán design elem. Koránt sem az, hiszen komoly funkciót lát el. A téli gumi, a durvább, karakteresebb mintázata miatt (is) tapad jobban a csúszós útfelületeken. Nézzünk is meg néhány tipikus gumiabroncs mintázatot.

Kapaszkodó terepgumi minta

Ez a mintázat megtalálható mind a nyári mind a téli gumik között. Jellemzően durvább, kereszt barázdák alkotják a mintázatot, amelyek segítségével az autó szó szerint felkapaszkodik a csúszós és/vagy meredek utakon. A terepjáró gumik esetében egyértelműen jellemző, de személygumik között is bőven találunk ebből a fajtából.

Aszimmetrikus barázdák

Ezt a fajtát is megtaláljuk a nyári és a téli gumik között egyaránt. A mintázat lényege, hogy a futórész külső és belső része más-más mintát mutat. Ennek előnye a – csúszós – kanyarokban jelentkezik elsősorban. Az ezen mintával ellátott téli gumi kiválóan betapad a jeges kanyarokban, ezzel biztosítva a stabilitást és az optimális erőátvitelt.

Esőmintás gumi

Az esőmintával ellátott téli gumik sajátossága, hogy a futófelületet, jól felismerhető V barázdák szövik be. Vezetéstechnikai tesztek, valamint az ADAC téli gumi tesztjei rendszerint foglalkoznak az aquaplaning jelenséggel, azaz a vízre futás, felúszás problematikájával. A V barázdák pont ez hivatott kivédeni. Olyan országokban ahol fejlett az autópálya hálózat, de magas az esős napok száma, talán a legjobb gumi választás.

A téligumik mintázata, magán a gumiabroncson is féltüntetésre kerül.
Téligumi mintázat és jelölések

(A kép a marso gumiabroncs kereskedő és szerviz honlapjáról származik)