A téli gumiabroncs jelzésekről röviden

téligumi jelzésekről

Egy-egy gumiabroncsot számtalan jelölést találunk. Mindez 2012 novemberétől változni fog és egy átláthatóbb rendszert vezetnek be az újonnan gyártott gumiabroncsok jelölésére. Mégis jobbnak láttam, ha a legalapvetőbb – téli – gumi jelzéseket összegyűjtöm:

Hópehely, sár és hó, négyévszak, avagy melyik a valódi téli gumi?

Egy hópehely jelzi azokat a gumiabroncsokat, amelyeket kifejezetten téli körülményekre fejlesztettek ki a gumi gyártók. Ezt a jelet, pontosabban a kifejezetten téli gumit jelentő jelzést sokan összekeverik az M+S jelzéssel, ami szó szerint „sár és hó” jelentéssel bír, de nem kimondottan téli gumiabroncsot jelent.

Ehhez a jelzéshez hasonlít a 4S, azaz az ún. négyévszakos gumi. Nem a legjobb megoldás ezzel helyettesíteni a téli gumiabroncst, de sokkal jobb mintha egész évben a nyárival autóznánk.

Ugyanezt a négy évszakos használatot takarja az AW – azaz all weather – rövidítés is.

A felsoroltak mellett természetesen léteznek más, nem kizárólag az útfelülettel összefüggésbe hozható gumiabroncs jelzés is. Ilyen például az Xl vagy az RF, ami az autó teherbírásával van összefüggésben. Előbbi egy megerősített gumiabroncsot takar, amely az átlagnál nagyobb tömegű autókhoz készült, míg utóbbi szintén a nagyobb tömeggel megpakolt kisteher gépjárművek gumiabroncsán tűnhet fel.

A téli autógumi jelzésekről röviden

A téli gumik jelzései – Kép forrása: rezulteo-tyres.co.uk