A téli hónapokban vásárolunk gumiabroncsot

Télen vásároljuk a legtöbb autógumit

A GFK Hungária piackutató szervezet, 2011 óta foglalkozik a nyári és téli gumiabroncs piaccal. A kiskereskedelmi értékesítésekre vonatkozó kutatásukból kiderül, hazánkban, a gumiabroncs értékesítések közel negyven százaléka (egészen pontosan 37%) a téli időszakban, az év utolsó két hónapjában megy végbe.

Ebből azt a következtetést vonom le – immáron sokadjára, – hogy akkor rohanunk a gumiszervizbe ha leesett a hó. Pedig még teljesen száraz útra is ajánlatos téli gumikkal rámenni, ha a hőmérséklet tartósan lehűl és az átlag nem haladja meg a 7 °C-t.

Ha egy másik okot szeretnék találni, akkor a GFK következtetését elő is tudom rántani, miszerint az újonnan értékesített gépjárműveket nyári gumiabroncsokkal szerelik fel, azaz érthetően magasabb a téligumik értékesítési volumene.

Mennyibe kerül egy gumiabroncs?

A GFK számítása szerint, átlagosan 21-22 ezer Forintért lehet a gumiabroncsok darabját megvásárolni ami körülbelül négy és fél százalékos drágulást jelent egy év alatt.

A piaci részesedést tekintve, a Continental és a Michelin vezet. Hozzájuk zárkózott fel, bronzérmes helyre a Hankook.

A GKF kutatása bár nem túl rég kezdte el górcső alá venni a nyári és téli gumiabroncs kiskereskedelmet, reprezentatívnak  mondható.