A világ első nem szegecselt téli gumija szögekkel. Hogy van ez?

Nokian gumi

A Nokian sem szeretne lemaradni a Michelin mögött, ha abroncsipari innovációról van szó. Nem sokkal azután, hogy a franciák piacra dobták, valóban megsüvegelendő, még kopottan is jó tapadást garantáló technológiájukat, a finn Nokian is előrukkolt egy eddig nem látott megoldással.

A téli gumi 80. évfordulóját, méltó módon ünneplő gyártó egy olyan megoldást ötölt ki, ami gyakorlatilag átmenetet jelent a szegecselt és nem szegecselt gumik között. (Első gondolatom az volt, talán ezzel áthidalható a szegecselt gumik – pl. magyarországi – tiltása is, hiszen… Na de nem lövöm még le a megoldást.)

Az ötlet, egy olyan gumiabroncs, amely ki-behúzhatós szegekkel van felszerelve. Száraz úton ezek nem látszanak. Extrém jegesedés esetén viszont stabilizálható a tapadás szögekkel. A szegecsek erős fémtüskéi húzhatok be, illetve tolhatók ki, egy gombnyomásra. Íme egy videó a megoldásról:

Matti Morri, a Nokian egyik menedzsere úttörő megoldásnak nevezte az ötletet, mellyel szellemesen kombinálták a szegecselt és nem szegecselt abroncsokat, gyakorlatilag új termékkategóriát nyitva a téli gumikon belül.