A világ első téligumi gyártója

A történelem első téli abroncsa

Finnországban a gumiabroncsok gyártása bőven 100 éve vette kezdetét Nokia városában – ez a város adta a NOKIAN cég/márka nevét, mint ahogyan a jól ismert NOKIA mobiltelefonét is.

A komoly történelmi háttérrel (már a XVI. század legelső éveiből is vannak említések) rendelkező település lakossága valamivel több, mint 32 ezer fő.

A XVI. század legvégén Nokiában zajlott az utolsó finn parasztfelkelés. Ez volt az ún. buzogánylázadás.

Az ipar egyik zászlóshajója a Nokian gumiabroncs gyár

Az 1977-es évtől városi ranggal bíró Nokia jelentős szereplője a finn ipari termelésnek. A világhírű mobiltelefon gyártó cég (habár már 2008 óta csak a nevében áll kapcsolatban a várossal) mellett a gumiipar adja a legjelentősebb szereplőt. A Nokian gumiabroncsok világszerte ismertek és kiváló minőséget képviselnek.

Szintén Nokia városhoz kapcsolódó érdekesség, hogy Sárospatak „személyében” rendelkezik egy magyar testvérvárossal.

Az első téligumi kigurul a gyárból

Kezdetben kerékpárra készítettek gumikat néhány más termék mellet.
Az 1930-as évek elején kezdődött az autógumik, illetve a téli gumiabroncsok gyártása. A Nokian első téli gumija 1934-ben került legyártásra a már ismert Hakkapelitta néven. A cég tesztpályáinak keresve sem találnánk alkalmasabb terepet mint a finn éghajlat edzette, lappföldi Ivaló, amely a Sarkkörtől 300-km-re található északra.

A Nokian nevéhez fűződik a világ első tehergépkocsikra gyártott téli gumija vagy épp az első aromás olajokkal készített, környezetbarát gumiabroncs gyártása is.