ADAC téligumi teszt 2012

ADAC_téli gumiabroncs teszt 2012

Pár nappal ezelőtt lezajlott Európa legnagyobb szabású téligumi tesztje. A német ADAC autóklub minden évben megrendezi mind a nyári, mind pedig a téligumi tesztjét.

A 2012-es tesztelésen hét különböző szempont szerint vette górcső alá a téli gumiabroncsokat, három kategóriára bontva (165/70R14, 205/55R16 és a 215/65R16). A hét szempont meghatározott súlyszámok szerint járul hozzá az adott gumiabroncs értékeléséhez.

A vizsgált téligumi ismérvek fontossági sorrendben

  • A gumik tapadási tulajdonsága nedves útburkolaton  - 30%
  • Tapadás hó fedte útburkolaton – 20%
  • Tapadás száraz felületen – 15%
  • Tapadás fagyott, jeges burkolaton – 10%
  • Az autó fogyasztása (gördülési ellenállás) – 10%
  • A gumikopás – 10%
  • A téligumik által kibocsájtott zaj – 5%

A 165/70R14 téligumi kategória

Ebben a kategóriában találhatók azok az autógumik, amiket a leggyakrabban használnak a városi kisautók. Az idei teszten tizenöt különböző abroncsot vizsgált az ADAC. A dobogóra A Michelin, a Continental és a Pirelli egy-egy téligumija fért fel. közöttük kis eltérések döntöttek.

A középmezőny szintén kiegyensúlyozott, hiszen a 15 téligumiból 9 is a kielégítő ( “befriedigend”) értékelést kapta az ADAC-tól

A kategória további téli gumiabroncsait lásd a táblázatban. Érdemes összehasonlítani nem csupán az összesített eredményeket, hanem az egyes ismérvek közötti különbséget. Mindenképpen segítségünkre lehet téligumi választásnál.

ADAC téligumi teszteredmények 2012 - 165/70R14

A közép kategória, azaz a 205/55R16 téligumik tesztje

Ezen kategóriában 16 különböző téli autógumi típus szállt versenybe. Itt a vizsgált abroncsok harmada fért be a “jó” értékelést kapott gumik közé és mindössze egy abroncs kapott “hiányos” dorgálást. A mezőny közepe szintén sűrű.

A gyártók felkészültségét jelzi, hogy a 2012-es ADAC téligumi teszten, ebben a kategóriában, 16 gumiabroncsból 15 kapott legalább kielégítő (vagy más néven ajánlott) értékelést és mindösszesen egy abroncs szerepelt “hiányos” minősítést kiérdemlően. Érdemes átfutni a kategória végeredményét.2012 ADAC téligumi teszt 205/55R16 kategória

 A városi terepjárók kategóriája, avagy a SUV téligumik - 215/65R16

Az ADAC, hat típust versenyeztetett meg a városi terepjárókra fejlesztett téli gumiabroncsok közül. Az eredmények itt is jónak mondhatók, hiszen a hatból öt abroncs is elérte minimum az ajánlott értéket, de három típus (a Bridgestone, a Dunlop és a Continental egy-egy téli gumiabroncsa) a jó minősítést is megkapta, azaz különösen ajánlják az ADAC szakemberei. A teszt fekete báránya – SUV kategóriában – a Sailun Ice Blazer WSL2 volt, köszönhetően a nedves felületen tapasztalt, gyenge tapadási teljesítményének.

További téligumi teszt eredmények - 215/65R16 kategóriában:

A 2012-es ADAC teszt SUV téligumi kategóriája