Alternatív használt gumi felhasználás

téli gumiabroncs bútor

Manapság – sajnos  - nagyon előtérbe került a fenntartható fejlődés és a zöldülés igénye, vagyis a környezettudatosság. Sajnos, hiszen ezen cikkek, riportok szinte 100 %-ban vészjósló, már-már irreverzibilis folyamatokról számolnak be.

Ettől függetlenül, fogjuk fel örömtelinek ezeket a cikkeket, hiszen arról is árulkodnak, hogy vannak akik bizony mindent megtesznek, hogy a mai ipari termelésen és fényűző pazarláson nyugvó gazdaságban (amit ugyan olykor elér a válság is) valami maradjon a környezetből is.

Használt gumiabroncsok kreatív felhasználása

Korábban már beszámoltam egy használt nyári és téli gumikból készült játszótérről, most pedig hoztam még két olyan területet, ahol a gumiabroncsok nem a tűz martalékává váltak – szennyezve ezzel a környezetet, – hanem tovább élnek valamilyen használati vagy dísztárgy funkcióját betöltve.

Az első ilyen ráadásul magyar példa! A tolna megyei Fürged Önkormányzata – pályázati pénzből – felépített egy üzemet, ahol gumiabroncs újrahasznosítással foglalkoztat majd mintegy 20 embert. Az üzem 2013 januárjában indul. A dolgozók pedig használt nyári és téli gumiabroncsokból fognak táskákat gyártani, a szakmunkás minimálbérért cserébe!

A térség, az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségeinek egyikében található. A 750 fős lakosság (aktív hányadának) mintegy 35%-a, a mai napig munkanélküli. Igaz, a START közmunkaprogram előtt ez a szám közel 60% volt!

Használt gumiabroncs a lakásban

Másik terület, ahol a gumiabroncsok alternatív felhasználása szerepet kap, a lakberendezés. Immáron nem csak a kertekben, játszótereken találkozhatunk autógumikkal, hanem – akár luxus – fürdőszobákban is. Ötletes mosdókagylót hoztak össze, pusztán festett gumiabroncsok felhasználásával, fiatal lakberendezők és designerek. A kép önmagáért beszél.

Fürdőszoba, használt gumiabroncs felhasználásával