Arcok a gumigyárak mögött

Abroncs történelem

Mai bejegyzésem háromszereplős. Közös bennük, hogy mindhármuk vezetékneve jól cseng az abroncspiacon. Cégalapítók, akiknek a nevét sokan autónkon hordjuk.

John Boyd Dunlop:(1840. február 5. – 1921. október 23.)

John Boyd Dunlop

A skót állatorvos(ból lett feltaláló), fia tricikliének kerekeit szerette volna rugalmasabbá tenni, hogy azok ne tegyenek akkora kárt kertjében. Abban a kertben, ahol a későbbi megoldás is rejlett. Első nekifutásra egy vízzel teli slagot tekert a triciklikerekekre. Később a vizet levegő váltotta fel. Ekkortól pedig már gumiabroncsokról beszélünk.

Harvey Samuel Firestone (1868. december 20. – 1938. február 7.)

Amerikai üzletember, a Firestone Tire and Rubber Company alapítója. A vállalkozásról ki is adott egy könyvet, 1926-ban, Men and Harvey FirestoneRubber (azaz emberek és gumi) címmel. Érdekesség, hogy nyaralásait olyan „alakokkal” töltötte Firestone, mint Henry Ford és Thomas Edison. El lehet képzelni a beszélgetéseket.

André Jules Michelin (1853. január 16. – 1931. április 4.)

Michelin úr egy kicsit kilóg az előzők közül, hiszen ő nagyapja mezőgazdasági vállalkozását vette át, melynek egyik ága vulkanizált

André Michelin
kaucsuk termékek értékesítésével foglalkozott. André, hogy megmentse a családi vállalkozást, a céghez vitte öccsét, Édouard Michelint, aki a vállalat ügyvezető igazgatója lett (miután bezárta festő műhelyét.)

Érdekesség az első – nevezzük így – marketing akciója a Michelinnek. A testvérpár szervezett egy bicikliversenyt Párizs és Clermond-Ferrand között. Az utat pedig szögekkel szórták ki, hogy rávilágítsanak, egy lyukas kerék nem okozhat már problémát. De a fivérek találták ki a mai napig népszerű Michelin babát is. Történt, hogy egy kiállításon, egy halom egymásra pakolt gumiabroncs megihlette Édouardot, aki ennyit tett hozzá: „Karokkal úgy nézne ki, mint egy ember.”