Az abroncs már biztonságos, és az autó?

EuroNCAP

Az abroncsbiztonság kérdéskörét már minden téligumiszerviz blog olvasó jól ismeri, ahogy tisztában vagytok az alapvető lépésekkel is, amivel sokan tehetünk ezért. Feltehetem tehát azt a hipotézist, hogy ez a témakör kipipálható. De mi a helyzet az autóval? Mennyire biztonságos egy autó és ki dönti el mindezt?

Egyszerű a válasz, forduljunk az EuroNCAP törésteszt eredményeihez! A ’97-ben alapított szervezet (European New Car Assessment Programme) 7 ország kormánya, a tagországok autós szervezetei és egyéb fogyasztóvédelmi testületek szövetségével jött létre. Az EuroNCAP évente megválasztja Európa legbiztonságosabb autóit. A módszertan egy komoly laboratóriumi teszt, amivel valószínűleg már találkoztatok.

A szervezet honlapján egyébként elérhető az adatbázis a töréstesztekről. Autóvásárlás előtt ez is befolyásolhatja a döntést, így érdemes megnézni!

A tavalyi év legbiztonságosabb autói

Renault Clio: Az egyik legbiztonságosabb, pénztárcabarát megoldás. Ment is az 5/5 csillag a törésteszten. Talán a beépoített, elektronikus vezetésbiztonsági rendszer miatt szerepelt ilyen jól a kisautó.

Volvo V40: A Volvónál megszokhattuk, hogy sokat adnak a biztonságra. A majdnem tökéletes teljesítménnyel kiváló eredményt produkált az EuroNCAP-nél. 98%-os első utas védelem.

BMW 3: A német gyártó mindig is híres volt a kiváló vezetés dinamikáról, de most azt is bizonyította, élen tud járni ha vezetésbiztonságról beszélünk is. 95 százalékos felnőtt utas védelem. Bár a gyermekekre mért 84%-ot én még sürgősen javítanám a BMW mérnökök helyében.

Ford Kuga: Bevallom, néhány éven belül esedékes lesz nálam egy autócsere és a következő választásom egy SUV lesz. Nemrégiben jártam a Ford-nál, ahol összebarátkoztam egy KUGA modellel. A törésteszt eredmény sem rontott a megítélésemen, sőt! Kategóriájában csupán a Hyundai Santa Fe verte meg. (Igaz, ezzel a modellel is szemezek.)

Ezek nem gumi csirkék

Végezetül egy meglepetést is hoztam Nektek. Nem mondom, hogy tökéletesen ide illik, de én jót nevettem rajta és a menetstabilitás azért csak tematikus. Nézzétek meg a Mercedes Benz jópofa reklámfilmjét. Tyúkok…

Mára ennyi, most indulok olajcserére. Ha már ott vagyok, lehet kérek egy nem túl távoli időpontot, téli gumi cserére is. Tegnap este bejelzett a fedélzeti számítógép, hogy bizony 7 fok alatt autózok.