Az éves téli gumi teszt I.

ADAC - teligumi teszt

Létezik egy szervezet, amely minden évben teszteli a piacon kapható nyári és téli gumikat. Ez a szervezet az ADAC, amely a legnagyobb autóklub Európában. A 2012-es téliumi tesztre még várni kell, de az idei nyári és a tavalyi téli gumiabroncsok teszteredményeiről már beszámolhatok.

A tavalyi teszten 184 gumiabroncs „volt érdekelt.” A – valóban, csupán a leghidegebb évszakra kifejlesztett – téli gumiabroncsok mellett, a négyévszakos gumik is tesztelés alá kerültek.

Négyévszakos vs téli gumi

A négyévszakos abroncsokat a vékonyabb pénztárcával rendelkező autósok választják, mivel sajnos nem engedhetik meg maguknak a külön nyári és téli gumiabroncsok megvásárlását. Tudni kell azonban, hogy ezen abroncsok egyik évszakban sem tökéletesek. Különösen a téli időszakban jelenthetnek veszélyt. Ezt támasztja alá, hogy egyes egyedül a Goodyear gumija kapott értékelhető eredményt. A Goodyear 4Seasons abroncsa mellett, csupán a „még megfelelő” kategóriába sorolható eredményeket hozott ki az ADAC.

Az ADAC éves téli gumi tesztje

Kép forrása: carztune.com

A teszt eredményei alapján tehát elmondható, hogy nem nyújt maximális biztonságot és tapadást az egész éves megpróbáltatásokra fejlesztett abroncs. Mielőtt azonban ráhúznám a vizes lepedőt a négyévszakos gumikra, ki kell emelni, hogy egyik gyártó terméke sem kapott „nem ajánljuk” minősítést, de egyértelműen kiderült a műjégpályán végzett teszten, hogy a téli gumi jóval magasabb biztonságot nyújt a jeges utakon.

Melyik téli gumi bizonyult a legjobbnak?

Azt, hogy melyik típusú és márkájú téli abroncs vitte el a pálmát, a következő bejegyzésemből kiderül.