Az éves téli gumi teszt II.

ADAC - teligumi teszt

A 2011-es ADAC autógumi teszten több trendre is fény derült. Egyik ilyen a gumiabroncs méretére vonatkozó preferencia. Egy bő évtizeddel ezelőtt még a 13 colos téligumi volt a leggyakrabban választott. Mára azonban szinte ritkaság számba megy ez az abroncsméret.

A kisautók között a 175/65 R14 méretű téli gumiabroncsok kerültek górcső alá. A 14 versenyzőből a Continental, a Michelin és a Dunlop egy-egy terméke osztozott a képzeletbeli dobogón. Az aranyérmet a Continental ContiWinterContact TS800 típusú téli gumija vitte el.

Az egyel nagyobb méretkategóriában, azaz a 195/65 R15-ös abroncsok közötti versenyben még több téli gumi, konkrétan 16 garnitúra szállt ringbe. A 16-ból 6 termék kapott jó minősítést. Érdekesség, hogy a Continental itt is szép eredményt ért el. Hozzá csatlakozott még – többek között – a Michelin, a Pirelli vagy épp a Semperit egy-egy téli gumiabroncsa.

Téli gumiabroncs minták

Kép forrása: oponeo.co.uk

A legnagyobb szórás is ebben a kategóriában mutatkozott, hiszen a legrosszabb minősítést csak ebben a kategóriában tudták kiosztani az ADAC mérnökei. Ezt a „díjat” a Trayal Arctica zsebelte be.

A téli gumi verseny módszertana

Az ADAC-nál egy jól átgondolt súlyszámokon alapuló értékelési rendszert fejlesztettek ki, amely a különböző útfelület típusokat veszi figyelembe. A statisztikai megfigyelés alapján nedves útfelületen vesszük legtöbbször igénybe téli guminkat, így az ezen felületen elért teszteredmények esnek leginkább latba (30%). Ezt követi a havas felület, majd a száraz és a jeges.

A felületek mellett a kopás és az üzemanyag fogyasztás – azonos súlyszámmal – valamint a zajszint is pontszámot kap (vagy épp nem kap) az ADAC téli gumi tesztjén.