Az orosz gazdaság teljesítménye miatt bukik a Nokian?

krím

A német Reuters beszámolója szerint, visszaeséssel számol a Nokian, oroszországi piacán. Bár korábban növekedéssel kalkulált a finn téligumi szakértő. A cég legjelentősebb gyára Szentpétervár közelében található, az orosz piac pedig az egész Nokian-ra kihat, stratégiai jelentőséggel bír.

A részvények 11 százalékpontot estek az oroszországi jelentés miatt. Emögött olyan spekulációs tényezők is vannak, amit a Krím félsziget helyzete és Oroszország elmarasztalása, esetleges bojkottja okoz.

A rubel leértékelése éppúgy nem segíti a Nokiant az orosz piacon (sem). A probléma nagyságát jelzi, hogy a Nokian gumiabroncsok mintegy harmadát az orosz piacon értékesítik.

A nem túl jó hírek után azért jutott öröm is a Nokian számára. A köztudottan kiváló téli abroncsok után, az idei ADAC nyárigumi teszten, mindkét méretkategóriában a kiosztott értékelések közül, a legjobbnak számító „jó” jelzőt kapta, a Nokian Line. Azaz egyértelműen erősödik a nyári termékvonal is.

Ha ez nem lenne elég – vagy esetleg nem bízunk már úgy az ADAC-ban – akkor bizonyítsa ezt az Off-road magazin, 2014-es nyári tesztje, ahol pedig a Nokian Z SUV jött ki győztesen.