Brutális visszahívás a Toyotánál. A pótkerék is ludas

Toyota visszahívás hibás pótkerék miatt

Csütörtökön jelentették be a hírt, miszerint közel félmillió(!) autót hív vissza a Toyota fékrendszer, illetve pótkerék problémák miatt. Az összese 466 000 jármű (furgonok és személyautók) nagy részét az amerikai piacról kell visszahívni, de világméretű a visszahívás.

A hatalmas mennyiségben 16000 Lexus GS is szerepel, a 2013-as évjáratból. A luxusautóknak a fékrendszerében fedeztek fel egy hibát, melynek következtében spontán lassításra hajlamos az autó.

A Toyota közleménye szerint, a problémák nem okoztak balesetet, tragédiát vagy bármilyen sérülést, de a visszahívás indokolt.

A Lexusok mellett, 450 000 Toyota Sienna érintett az ügyben. A furgonoknak nem a fékével, hanem a pótkerékkel, lletve az azt tartó szerkezettel akad gondja. A pótkerékhez beszereltek egy, a felcsapódó vizet felfogó részt, amit egy fém kábel tart. A hólé és az utak szórásához használt só ezt erősen kikezdi, így félő, hogy a pótkerék egyszerűen leesik menet közben.

Ekkora galibát valószínű sosem okozott még egy olyan gumiabroncs, amit csupán pótkerékként alkalmaznak.

Arra persze kicsi az esély, hogy pont hazánkban történjen baj, hiszen a 450 000 minifurgonból csupán 400 darab került értékesítésre Nyugat-Európában, a többi mind a trengeren túlon. A típust kimondorttan hideg téli szállításara szánták, így Kanada (80 ezer darab) és az USA volt a célpiac.