Car Loan 4U – tippek téli utakhoz

Car loan 4u

A népszerű, Car Loan 4U néhány, téli gumi szezonra szánt tanácsát hoztam el mára. Írásuk azért kerül ma ide, mert nem csupán a szokásos (kétségkívül fontos, de sokszor ismétlődő) gumiabroncs biztonsági tippeket tartalmazza. A rendszeres abroncsnyomás ellenőrzés és a megfelelő állapotú téli gumiabroncs meglétéről most nem is lesz szó. Két tényezőt azonban nem mindig hangsúlyoznak az ilyen jellegű cikkek.

Itt van rögtön egy triviálisan hangzó tényező, ami igenis megnövelheti a balesetek számát, téli időszakban. Ilyenkor ugyanis megfigyelhető, hogy többször kell használnunk az ablakmosó folyadékot. (Feltéve persze ha van.)

A felcsapódó latyak és folyamatos csapadék miatt gyakori a látást is zavaró szennyeződés a szélvédőn. Ha emellé a tény mellé tesszük, a téli időszakban jellemző „alacsony” napot, akkor drasztikusan lecsökkent látásviszonyokról beszélünk. Mindig legyen kellő mennyiségű, fagyálló ablakmosó a tartályban! (Saját magam is tudok olyan esetről, amikor a sofőr, folyadék és jégkaparó hiányában, csupán két, kör alakú lyukat rajzolt a szélvédőre tapadt hóban, majd elütött egy biciklist, aki a csőlátó mezején kívül esett.)

Legyünk különösen óvatosak erős esőzés idején. Ilyenkor ugyanis ijesztően hosszú fékutakkal is számolhatunk. Legyinthetünk erre azzal, hogy én a legfullosabb téli gumit használom, de ne feledjük, a mögöttünk haladó, vagy éppen merőlegesen érkező másik autós nem biztos.