Gumiápoló vegyszerek

Abroncsvédelem

Benzinkutakon, autós boltokban, nagy barkácsboltokban és természetesen autógumi szervizekben is kapható, számos különböző kemikália, ami az abroncsok ápolását szolgálja.

Ezen termékeknek a feladata részben a gumi tisztítása (az esztétikai élmény fokozása), részben pedig az abroncsok védelme a különböző környezeti hatásoktól. Speciális összetevők teszik ellenállóbbá a gumit, például az UV sugárzás ellen. A nem garázsban tartott autóknál egy lehetséges alternatíva az állandó napfény okozta sérülések kiküszöbölésére. (Persze nem helyettesíti a garázs nyújtotta védelmet.)

Egyik ilyen termék az AUTOGLYM INSTANT TYRE DRESSING abroncsápoló szer, amely szilikon polimer anyagot tartalmaz, amely védi és megújítja az abroncsot (már kinézetre). Használata és hatása az alábbi videón látható:

A Maxol gumiabroncs fényesítőt kínál, mely a repedezéstől való védelmet is biztosítja. (Érdekesség, hogy egy Motor tuning és styling oldalon bukkantam a termékre, aminek leírásában szerepel, hogy ne használjuk a sprayt motorabroncsokra!)

Ezekkel a termékekkel (nem csak a kiragadott példákra gondolok, hanem általánosságban a gumiápoló szerekre), nem csak az abroncsok kezelhetők, hanem az autó egyéb gumialkatrészei is. Utóbbikra találunk speciális szereket is, mint például a Sonax gumiápoló stift, amely az ajtók, szélvédők vagy épp a csomagtartó gumis zárórétegét védi a téli fagyástól.