Használati tudnivalók a téli gumiabroncshoz

teligumi-tudnivalok

A Rendőrség és a gumimérnökök, közlekedésbiztonsági szakértők egyöntetű javaslata, hogy 7-8 Celsius fok alatti, napi átlaghőmérséklet mellett, mindenképpen használjunk téli gumikat. Ilyen időjárási körülmények között és az ilyenkor jellemző útszakaszokon a nyári gumiabroncsok megbízhatatlanul viselkednek. Hosszabb féktáv és rosszabb tapadási képesség jellemzi ezeket a kerekeket.

A téli gumiabroncsok puhább kialakítása és eltérő mintázata a csúszós, nedves vagy akár havas utakon is képes, stabilan az úton tartani autónkat.

Ehhez persze tudnunk kell néhány apróságot. Például a guminyomást állítsuk 0,1-0,2 Barral magasabbra, téli gumik esetén. A szakértők az acél felni felszerelését is gyakorta tanácsolják, mivel a sós hólé károsíthatja az alumínium felniket.

A téli gumiabroncs profilmélysége

Ha a hivatalos álláspontot, azaz a hatósági szabályozást vesszem, 1,6 milliméter az alsó határ. Ez azonban a gyakorlatban elég kevés. Törekedjünk mindig arra, hogy téli abroncsunkon legyen mindig 3,5-4 mm a profilmélység. Ez utóbbit sokszor elő is írják az európai hatóságok.

Mit jelent a profilmélység a téli gumiabroncson?