Használt téligumi teszt a Grupama Vezetéstechnikai Centrumban

grupama használt téligumi tesz

Létezik egy szervezet a Hungaroringen, akiknek a profiljába a céges rendezvények és a különböző vezetés tematikus tréningek mellett, helyet kapnak a különböző gumitesztek. Ez a szervezet a Grupama Vezetéstechnikai Centrum.

Annál is inkább említésre méltó a szervezet, mert hazánkban ez az egyetlen ilyen jellegű, komoly színvonalat képviselő szervezet. Csak viszonyításképpen, az osztrákoknál több mint húsz hasonló intézmény működik.

Biztonságos-e a használt téligumi?

A Grupama tesztjén – amiről az automotor.hu számolt be – egyértelműen kiderült, hogy a válazs NEM! Persze jobb egy használt téligumi mint ha egész évben a nyári szettünkkel közlekednénk, de, ahogy Kőrös András, vezetéstechnikai instruktor fogalmazott, “a használt téli abroncsok 99 %-a már nem ad megfelelő biztonságot.”

A használt téligumiknak már jóval kisebb a profilmélysége mint az új abroncsoké. Ráadásul még a megkímélt, keveset használt gumik is elveszítik tartásukat az évek folyamán. A legnagyobb márkák képviselői is egyetértenek azzal, hogy 4-5 év az a határ, ami után egy téligumi már nem nyújtja a maximális biztonságot.

Az ismert Rally versenyző, Szalay Balázs egyenesen úgy fogalmazott, hogy a megfelelő gumi kiválasztása életet menthet. Igaz ő versenykörülményekhez szokott, de valószínű nem téved.