Hogyan távolíts el egy már nem kívánatos matricát az autóról?

Matrica eltávolítás

Emlékeztek még egy nagy francia hypermarket lánc kampányára? Egy jó nagy matricát kellett az autónkra ragasztani, és sasolni a cég fotósát, aki ha a mi rendszámunkat fotózta le a matricával, szép nyeremény üthette markunkat. (Persze ha létezett ilyen fotós…)

Lényeg a lényeg, a mai napig látok még olyan autót, amin a körülbelül 15 éves kampány nyoma, egy merepedezett, kifakult, eleve nem túl szép matrica van, az adott cég logójával.

Ha eddig ezen múlott, akkor itt a recept a régi, már nem kellő matricák esztétikus eltávolításához!

Mire lesz szükség?

 • Hajszárító
 • Borotvapenge
 • Bármilyen plasztikkártya
 • Két tiszta rongy
 • Ablakmosó folyadék
 • Nyári szélvédőmosó (vagy bármi más, ami bevált már szerves szennyeződések – növényi nedv, bogarak, stb – eltávolításában.)

A folyamat lépései

 1. Bizonyosodj meg róla, hogy a matrica felülete és környéke tiszta! A legjobb ha egy autómosás után látunk neki a feladatnak.
 2. A hajszárítóval egész közelről hevítsük fel a matricát! Azért ne érjen a felülethez a hajszárító! A matrica közepétől kifelé haladjunk és utoljára hevítsük a sarkokat!
 3. A plasztikkártyával kapargassuk fel a matrica sarkát! Ha kellően meleg a felület, fel kell válljon a karosszériáról. Ha az ablakról akarjuk eltávolítani a matricát, használjuk a pengét inkább! Viszont semmiképp se használjunk kést vagy pengét a festésen!
 4. Fokozatosan kaparjuk fel a teljes matricát – akár a penge, akár a plasztikkártya segítségével – az adott felületről.
 5. A maradék „ragacsot” és egyéb szennyeződést először permetezzük be bőven nyári szélvédőmosóval (vagy egyéb tisztítóval.)
 6. Ha látszólag tiszta minden, polírozzuk át a felületet üvegtisztító folyadékkal. Használjunk mindkét lépésnél tiszta rongyot!