Itt az is Continental gumin fog közlekedni, aki nem akar

Újrahasznosított abroncsút

Van Magyarországon egy olyan útszakasz, amit Continental gumikon kell megtegyünk, nincs mese! Hogy miről beszélek? Arról a nem egész 8,5 kilométeres szakaszról, amit újonnan adtak át, Jászboldogháza és Jánoshida között.

Ez az út az első hazánkban, amely egy speciális eljárással készült. Gumibitumennel készített kopóréteg került a burkolatra. Az alapanyagot pedig a Continental gyár biztosította, tízezer darab autógumi formájában.

A cég, több éve működik együtt két, újrahasznosítást végző céggel, akik az elhasználódott Continental gumik kezelését végzik. A koprodukció eredménye a mostani beruházásnál felhasznált, 45 tonnányi gumi őrlemény.

Az előállított kopóréteg képes biztonságosabbá tenni a közlekedést, kedvező tapadása miatt. (A felületen például, mérhetően lerövidül a fékút.) Emellett strapabíróbb is a gumibitumen, hiszen ellenállóbb a hőmérsékletváltozásnak, kevésbé repedezik be és a nyomvályúk kialakulása is lassabb.

Úgy fest itthon is beindulhat egyfajta tudatos újrahasznosításra épülő útépítés, bár elég drága az eljárás. (Ezt a témát itt gyorsan le is zárom, mert megfogadtam, hogy politikamentes lesz a blog.)

Az atlétikai stadionokban egyébként megszokott látvány a gumírozott futópálya.