Kártérítésre is kötelezhetnek a hatóságok, nem megfelelő gumi miatt

Elvehetik a rendőrök az autót a téligumi hiány miatt

Emlékeztek még a romániai téli gumi szabályokról szóló bejegyzéseimre? Ha véletlen kimaradtak, semmi vész, nem töröltem ám ki, csak a sok-sok friss bejegyzés jó mélyre ásta őket. Ezekről beszélek:

Románia: Komoly üzlet az államnak a kötelező téli gumi

Már több mint négyszáz büntetés a gumiabroncsok miatt

A szabályozással kapcsolatban azonban a mai napig vannak félreértések, pedig már 2011-es a szabályozás, igaz többször módosították már azóta. Dióhéjban a lényeg, hogy novmber első napjától, március 30-ig minden autósnak kötelező a téli gumiabroncs használat Romániában. Ellenkező esetben büntetéssel sújthatók az autósok, melynek összege hatszáz és ezernégyszáz lej között ingadozik.

Ami a félreértést okozza, hogy nem dátumhoz, hanem az adott időintervallumon belül az időjárástól függ a szabályozás érvénye. Azaz ha havas, jeges az út, nincs mese, csak téligumi szetten közlekedve hajthatunk rá a román utakra. De mi a helyzet a száraz téli napokkal?

Ezesetben enyhébb a képlet, nem büntetnek a hatóságok, de figyelmeztetik a nyári szettel közlekedőket a veszélyre, illetve ha balesetet okozunk, vehetik a téli gumi hiányt súlyosbító körülménynek.

És ha már balesetokozás. Ilyen esetekben sokkal szigorúbb büntetésre számíthatunk. Akár még kártérítésre is kötelezhetnek minket és 20 büntető ponttal lehetünk „gazdagabbak”.

Ha kíváncsiak vagytok, mik a fejlemények egy esetleges magyarországi téli gumi kötelezettségről, itt elolvashatjátok!