Készül a fosszil-mentes abroncs!

Sumitomo_Logo

A Sumitomo cégcsoport zöld áttörésre készül. A következő hat hónapban megjelenteti fosszilis nyersanyag mentes gumiabroncsát. A japán cég igazgatója, Kozabura Nakaseko szerint egy „kevert gumit” készítenek epoxidált természetes gumiból, ami az eddiginél finomabb keverék lesz.

A fejlesztést a japán gumiabroncs címkézési szabályozás inspirálta a zöldülésre. Az ún. ENR technológiát felhasználva érik el a finomított, fosszilis nyersanyag mentes abroncsot.

Szintén újdonsága lesz a Sumitomo abroncsnak, az extra-tisztaságú (ultra-pure) természetes gumi technológia alkalmazása, amit a japán cég dolgozott ki, a gumik élettartamának meghosszabbítására.

A bejelentést egy nemzetközi, gumiabroncs szakmai innovációs konferencián jelentették be a japánok. (A rendezvénynek szép hosszú neve van: Rubber Research and Development Board’s International Rubber Conference.)

Az esemény kimondott célja volt egyébként a gumiabroncs ipar zöldülése. Olyan technológiák előtérbe helyezése, ami mind a gyártási folyamatokat, mind a gumiabroncs, mint végtermék felhasználását érinti. Utóbbinál természetesen az üzemanyag takarékosság és az újrahasznosítás a két legfontosabb pont.