Könnyebb lesz a téli gumi kiválasztása

új EU-s téligumi címke

Egy Európai Uniós szabályozás értelmében, 2012 november 1-től, az új gyártású gumiabroncsokat, különböző címkékkel kell ellátni, amely érthetőbb tájékozódást és információ tartalmat biztosít, mint az eddigi autógumi jelölések. Az új skála, a hűtőszekrények energiafelhasználására vonatkozó bontásra hasonlít és három alapvető paraméterről nyújt információt.

Gumiabroncs ismérvek

Az említett dátumtól olyan ismérvek alapján válogathatunk a téli gumik között, mint a nedves tapadás, a gördülési ellenállás vagy a gördülési zaj.

Az ellenállást és a tapadást A-tól G-ig tartó skálán kell majd a címkén feltüntetni a cégeknek. (A legjobbtól a legrosszabbig.) A két pont között hatalmas különbséget mértek a gumimérnökök. Nem ritka a harminc százalékkal hosszabb fékút vagy épp a hét és fél százalékos fogyasztás különbség sem.

Természetesen nem csupán ezen három ismérv alapján határozzák meg egy téli gumi minőségét. További tíz olyan tulajdonságot is vizsgálnak a mérnökök, amik a vezetés stabilitással, a száraz felületen való tapadással és a tartóssággal függ össze.

hópehely - téligumi jel

Téligumikon látható jel

- Kép forrása: tirerack.com