Környezetkímélés Nokian gumival I.

Nokian zöldülés

A benzinár köztudottan az egekben jár. Nincs az a kifinomult vezetési stílus, ami kellően takarékoskodna az üzemanyaggal. Ehhez próbál hozzájárulni a Nokian gumigyár, kifejezetten környezetbarát fejlesztésével, az eco gumiabronccsal. Teszi mindezt úgy, hogy a csökkentett gördülési ellenállással bíró abroncs tapadásán sem esik csorba!

Az utóbbi állítást (is) bizonyító téligumi tesztekről már részben beszámoltam. Az állítás azonban megállja a helyét nyári abroncsok esetében is, legalábbis a 2011-ben végzett Auto Motor und Sport tesztelésből ez derült ki. A Nokian eco abroncsai üzemanyag és ezzel környezetkímélő tulajdonságukról tettek tanúbizonyságot.

Az új gumis címkerendszer egyik vizsgált tényezője

Ahogy az egyre több autós előtt ismert, 2012. november elsejétől új EU-s címkerendszert vezettek be a gumiabroncsok kategorizálására, ami a vásárlók informálását hivatott fejleszteni. A címke, a mosógépek energia-besorolásához hasonlóan osztályoz, méghozzá három ismérv alapján. Egyik ilyen ismérv a gördülés ellenállás, azaz gyakorlatilag a gumiabroncs gazdaságossága, üzemanyag felhasználása.  A skála A-tól G-ig tart, ahol az A jelenti a legjobb értéket, ahol az abroncs teljes mértékben környezetkímélőnek mondható.