Környezetkímélés Nokian gumival II.

Nokian zöldülés II

Korábban beszámoltam a Nokian abroncsok üzemanyagbarát tulajdonságáról. Ennek újbóli alátámasztásáról a számok gondoskodnak. Az Auto Bild magazin tesztjén kiderült, a Nokian V fél liter benzint spórol meg 100 km-enként. Ez egy átlagos gumiélettartam alatt több száz eurót jelent.

További Nokian zöld-fejlesztések

A Nokian Tyres azonban nem csak ezért jár az élen a gumiipar környezettudatossági versenyében (ha lehet ilyenről beszélni).

Több olyan fejlesztéssel találkozunk, ami arra utal, hogy a környezettudatos működés a Nokian értékrendjének egyik pillére. A finn gumigyártó nevéhez köthető például, hogy míg mások (illetve ők maguk is korábban) sokszor magas aromatartalommal bíró olajokat használnak gyártás során, ők bevezették a csökkentett aromás olajokat, amelyek jóval kevesebb toxikus anyagot tartalmaznak. Egyes abroncsaiknál pedig repcéből származó olajjal fokozzák a szakadásálló képességet. A repceolajos keverék a zajszint csökkentésben is szerepet játszik, illetve a vízre való felfutás (aquaplaning) jelenség veszélyét is mérsékli.