Macedóniában is kötelező a téli gumi

Macedónia

Pár nap múlva, egészen pontosan november 15-től, kötelező válik a téli autógumi használata Macedóniában is! Ráadásul – például – a romániai rendszertől eltérően, időjárástól függetlenül. Ha ad abszurdum, 20 fok lesz végig és egy csepp havat sem látnak a macedón utak, a rendelkezés akkor is érvényes!

De nem ez lesz a jellemző, hiszen a vezetést egyre inkább megnehezítő időjárási körülményekre (köd) hívta fel a figyelmet a Külügyminisztérium konzuli szolgálata. Bár a tájékoztatás szövegezése szerint a személyautók kiválthatják a téli gumikat hólánccal, én mégis az előbbire szavaznék, hiszen pl. egy nem havas, de erősen nedves, csúszós úton csak az évszaknak megfelelő abroncsok biztosítják a kellő biztonságot.

Ami szintén fontos és ellenőrizhetik a hatóságok, hogy a téli abroncs/hólánc mellett, teherautók és buszok esetében, lapátot is magunkkal kell vinni, amivel ki tudjuk ásni a járművet a hóakadályból.

Az ellenőrzés tehát november 15-én kezdődik és március 15-ig tart. Ha Macedóniában van dolgunk, feltétlenül tegyük meg a szükséges lépéseket, amivel nem csak testi épségünket óvhatjuk meg, de elkerülhetjük az anyagi kárt is, amit egy baleset vagy egy hatósági bírság jelentene.