Maradj az úton! Nokian tanácsok a jeges utakra

téli vezetési tréning és tippek a Nokiantól

A tél sokszor nagyon váratlanul tör az autósokra. Van, hogy még a meteorológiai előrejelzés sem indokolja a téligumi cserét, aztán mégis reggeli hólapátolással kezdődik a nap. Ilyenkor autós legyen a talpán, akarom mondani nyári gumi szettjén, aki eljut a legelső gumiabroncs szervizig, hogy elvégeztesse cserét.

A Nokian gumik hazájában, Finnországban pedig pláne tisztában kell lenni a téli autózás rejtelmeivel, hiszen jóval extrémebb telek várják az autósokat, mint Közép-Európában.

A Nokian Tyres éppen ezért létre is hozta a Nokian Tyres Hakkapeliitta Winter Driving School programját, ahol számos tanáccsal látják el az olvasókat. Az online téli gumis és vezetői tréning után pedig lehetőség nyílik – elméleti – tudásunk ellenőrzésére egy teszt segítségével.

Nokian téli gumi és vezetési tréning

A teszt előtt azonban végigmehetünk egy 5 lépéses tréning sorozaton, melyek mindegyike tartalmaz – kiváló minőségben elkészített – szemléltető videókat. A Nokian gumigyár kiválóan összerakta a sorozatot:

  1. Előkészületek: Külön-külön videón nézhetjük végig az indulási előtti teendőket, az ülés és kormány beállítást és a gépjármű ellenőrzésének mikéntjét, természetesen külön hangsúlyozva a gumikat.
  2. Vezetési helyzetek: Ebben a szakaszban informatív ábrák és videók szemléltetik például a kanyarodás közben felmerülő hatásokat és a különböző téli gumiabroncsok (pl. szegegcselt és nem szegecselt Nokian gumik) közötti eltérést, modellezett szituációkban. Sávváltás, kanyarodás, fékezés és kigyorsítás jeges úton és a tipikus hibák kaptak helyet ebben a szakaszban.
  3.  A sebesség jelentősége
  4. Technológiai kitérő
  5. A gumik: Minden irányból körbejárhatjuk a téli gumik kérdését a Nokian online tréningjével. Választ kapunk például, hogy mi a különbség a közép-európai és az észak-európai szegecselt téli gumik között. Egy következő videó pedig bemutatja, milyen – Nokian – téli gumit érdemes választanunk.
  6. Teszt – A Nokian Tyres online felmérője a látottakkal kapcsolatban.