Matador 4×4 gumik – I. rész

Matador téli minta

Kétrészes bejegyzésemben szeretnék néhány Matador terepjáró gumit bemutatni. A cikk első részében egy újdonsággal, a Matador MP 92 téli gumival ismerkedhettek meg. A második rész pedig néhány további SUV abroncsot fog bemutatni.

A Matador, az üzleti utazók, a sportolók (sítúrákra járók), kirándulók vagy egy hegyi kisházban hosszú hétvégét eltöltők gumiabroncsának aposztrofálja az MP 92 SUV gumiabroncsot. A célcsoport tehát adott, nézzük mit tud a gumi.

 A Matador MP 92 Sibir SUV gumiabroncs

Első és egyben legszembetűnőbb tényező, a gumiabroncs aszimmetrikus mintázata, amely igyekszik megteremteni az egyensúlyt a vezetés biztonság és az irányíthatóság között. (Természetesen ne az extrém körülményekre gondoljunk, de az átlagos felhasználást maradéktalanul biztosítja.)

Az oldalirányú hatásokat, illetve tapadást, a Matador MP 92-es abroncs külső részén található, 3D-s bordák biztosítják. Az abroncs belső felén található csatornák pedig a víz, illetve a latyak elvezetéséért felelősek.
Az MP 92-es gumi sebességindexe a T és a V között mozog, azaz 190-től 240 km/h-ig terjed.
Az alábbi – angol nyelvű – ábra mutatja az abroncs teljesítményét, az előző, Matador MP 91 Nordicca gumiabroncshoz mérve, amit szintén SUV-okra specializált a Matador.

Matador MP 92 ábra

 

A 2013-as évben várható, hogy személyautókra is megjelenik az MP 92-es Matador téligumi.