Megnehezítette még a téli gumik dolgát is az időjárás

bkk és a téligumi hiány

A 2013-as év – időjárás és így közlekedés szempontjából – nehezen indult. Nagyon komoly mennyiségű hó esett Magyarországon, ami fennakadásokat okozott, késő vagy el sem induló buszokat és vonatokat, illetve újra felszínre hozott egy témakört, a téli gumit. (Én magam is írtam egy bejegyzést, egy fel-fel bukkanó kérdésről, azaz, hogy lesz-e kötelező téli abroncs használat Magyarországon?)

A 15 centiméteres hó kevesebb, mint felére (60%-os hatás) csökkenti az átlagsebességet és sokszor lehetetlenné teszi a legforgalmasabb utak használatát is. (A számadatot a Best Way Traffic Kft szolgáltatta.)

Ami a budapesti közlekedést illeti. A BKK olyannyira benne volt a hóban és a csávában, hogy kénytelen volt ingyenes utazással kompenzálni a késéseket, kimaradásokat, amik hátterében bizony a téli gumik hiánya is ott áll. Tudni kell ugyanis, hogy a BKK járművei nagy százalékban még mindig téli gumi hiányban szenvednek. Ennek hátteréről és, hogy akkor milyen gumiabroncsokon közlekednek a buszok, itt olvashattok.

Nincs elég téli abroncs a közlekedés vállalatnál

Bár már talán elmúlik a tél és később sem kapjuk vissza (év végéig), jó ha tudjuk mi a teendő ha hirtelen szakad le a hó. Még a rutinosabb sofőröknek sem árt egy fékpróbát eszközölni téli vezetés előtt, különösen, ha hosszabb útra indultok. A kevésbé gyakorlott vezetők pedig mindenképpen tréningezzenek és lélekben is készüljenek fel. A Nokian például remek online téli gumis és vezetési tréninget alkotott, ahol videó illusztrációkkal lehet készülni téli helyzetekre, majd egy rövid teszttel ellenőrizhetjük elméleti tudásunk.