Mennyire válik be az abroncszsák?

Michelin Easy Grip

Talán említettem már itt a blogban, hogy a hóláncoknak létezik egy textil sapkához hasonlítható alternatívája. A megoldás előnye, hogy nincs túl nagy helyigénye és pillanatok alatt felhúzható a gumiabroncsokra. Akárcsak egy zokni a lábra.

Az előbb textil sapkát mondtam, ez azonban csak részben igaz. Kétféle abroncshuzat létezik. A textil mellett kompozit zsákokat is gyártanak, ezeknek lényegesen magasabb az ára is, mivel strapabíróbbak, mint textil társaik.

A textilzsákokat felhúzva, ötven km/órás sebességgel autózhatunk. A hóból vagy sárból származó nedvességet a textil rostjai magukba szívják, a tapadás javul. A textilzsákok viszont hamar az enyészetté válnak, különösen, ha az út fel lett szórva sóval. Ha vastag hóréteggel van dolgunk, akkor nem lesz olyan hatékony a zsák, mint ha hóláncot viselnénk.

A drágább verziót, azaz a kompozit zsákokat a Michelinnek köszönhetjük és az Easy Grip névre hallgat. (Ennek a képét látjátok a cikk fölötti iluusztráción.) A termék olyannyira bevált, hogy Franciaországban a közlekedési minisztérium, teljes értékű hóláncként tartja számon a kis acélgyűrűkből álló hálót.

forrás: rezulteo