Miért kell cserélni az olaj és légszűrőt?

olajszűrő

Bár mindkét alkatrész elég kis méretű, mégis fontos szerepük van a motor problémamentes működésében. Példának okáért, egy elhasználódott légszűrő gazdaságtalan üzemanyag felhasználkáshoz vezet.

A szűrő feladata a por, homok és egyéb szennyeződések távoltartása a motortól. Ha nagy mennyiségű por kerül a motorba, a kopó alkatrészek, mint például a csapágyak vagy a hengerek működése akadályozódik. Ez pedig – amellett, hogy a teljesítményt is visszafogja – a jármű élettartamát is lerövidíti. Máris nem tűnik apróságnak az egész…

A légszűrők továbbá, az égéshez szükséges tiszta oxigénellátást is támogatja. Érthető tehát, hogy ha elhasználódik, cserélni kell! De milyen időközönként tegyük meg mindezt?

Szakértői vélemény, hogy a szokásos olajcsere mindig egy jó alkalom, hogy leellenőriztessük a szűrők állapotát. A légszűrőt csak akkor kell cserélni, ha erősen szennyezettnek találjuk az alkatrészt.

Ez egy természetes folyamat tehát. Az autó motorja, működés közben felmelegszik, az olaj segít (szó szerint) az alkatrészek olajozott működésében és megfelelő hőmérsékleten tartásában. Az olajszűrőt jó ha minden olajcserénél cseréljük, az előzőekkel ellentétben.

Ha nem vagy biztos benne, hogy csereérett-e már a szűrők valamelyike, egy szakszervizben – sok esetben ingyenesen – leellenőrzik hamar.