Nem kell hó a téligumi szükségességéhez

téli gumi és téli gumi közötti különbség

Egy vezetéstechnikai tesztelésen különböző gumiabroncs típusokat mért fel a Genertel brigádja. Az eredményeket műszeresen rögzítették, majd kiértékelték. Különös tekintettel a féktávolság hosszát és az azok közötti eltérést mérték a nyári és téligumi abroncsok esetében.

Az eredmény persze borítékolható volt. Újra kiderült, hogy már a nedves, hűvös időjárásban is szükségünk lehet a téligumira, hiszen jóval magasabb fokú biztonságot nyújtanak mint akár a négyévszakos gumik (a nyári abroncsokról nem is beszélve.)

Téligumi és téligumi, avagy ég és föld

A tesztelésből kiderült továbbá, hogy a gyenge minőségű téligumik rosszabb eredményeket érnek el, azaz kevésbé biztonságosabb, mint a magas minőségű négyévszakos gumik. A prémium téligumi abroncsok viszont kiválóan alkalmazkodnak a csúszós, legnehezebb útfelülethez is.

A kisebb méretkategóriában elvégzett tesztelés során 4,5 méter, a nagyobb autók esetében pedig 5,25 méterrel volt hosszabb a nyári gumikkal felszerelt autók féktávolsága, mint az azonos körülményekről, azaz 65 km/h-ról padlófékező téligumis autóké.

Téligumi illusztráció

Szükséges a téligumi