Nokian tanácsok: Szegecselt vagy szegecs nélküli gumit válasszunk?

szegecselt Nokian téli gumi

Ezzel a bejegyzéssel főleg az Észak-Európában élő honfitársainkra gondoltam. Nekik lehet releváns a kérdés. (Zárójelben jegyzem meg, hogy mielőtt elgondolkoznánk a válaszon, jó ha tudjuk, nem minden országban engedélyezett a szegecselt gumi.)

A Nokian – aki mint tudjuk az extrém téli körülmények és utak szakértője – azt mondja, a válasz egyértelműen az autós igényeitől és a lakhelyét, munkahelyét jellemző útviszonyoktól függ.

Szegecselt gumik

Ezen típusú gumiabroncsok az 1960-as évektől váltak általánossá. Még saját mérnökeit is képes meglepni egy-egy szegecselt Nokian gumiabroncs a tapadás tesztek folyamán. Az abroncsok ugyanis képesek „figyelmen kívül hagyni” a legcsúszósabb felületeket is. Egy dologra azonban érdemes odafigyelni! Az új, szegecselt gumiabroncsokat érdemes valamennyire kímélni az első 4-500 kilométeren. Elkerülve a hirtelen, durva fékezéseket vagy túlzott kigyorsításokat. A szegecsek ekkorra egész biztosan beágyazódnak a lyukakba, biztosítva ezzel az élettartamig szóló, kifogástalan működést. Még egy fontos dolog, a szegecselt gumi kifejezetten zord, jeges, állandó, tömör hóval borított utakra lett fejlesztve. Azaz a nem szegecselt téli gumikat hamarabb szerelhetjük fel autónkra.

Nem szegecselt gumik

Az ilyen gumik nagyobb intervallumot biztosítanak a tavaszi és őszi gumicsere idejének kiválasztására. A szegecsek hiányában – értelemszerűen – alacsonyabb zajszint jellemzi ezt a gumi típust. Vannak olyan európai országok, ahol ez a csoport jelenti az egyetlen téligumi alternatívát, mivel ahogy említettem, a szegecselt gumik tiltva vannak.

A Nokian segít meghozni a döntést

Ha tehát többet autózunk jéggel borított felületen, érdemes a szegecselt gumik közül választanink. Ha valamilyen tengerpart közelébe megyünk – a szél miatt – számíthatunk rá, hogy a tél tartósan jeges utakat eredményez. Vizes, latyakos utakra, valamint tömött hóval borított burkolatra igazából mindkét abroncs jó lehet. A nem szegecselt abroncsokkal vigyázzunk jobban a jégen.

Ha számunkra fontos szempont a kibocsájtott zajszint, egyértelműen a nem szegecselt gumiabroncsot ajánlja a Nokian, természetesen nem figyelmen kívül hagyva a korábbiakat.

Szintén a nem szegecselt gumik mellett szól, azok viselkedése az esős, szeszélyesen váltakozó őszi körülmények között. Ugyanez elmondható a tavaszi olvadás időszakára is.