Nokian téli gumi világrekord jeges úton

NokianTyre

A jégen létrehozott sebesség világrekord ismét a finn NOKIAN kezében! A négyszeres finn világbajnok Juha Kankkunen 321 kilométer per órás csúcssebességet ért el a Bentleyre szerelt NOKIAN Hakkapeliitta SUV 5 téli abroncsaival.

Az új világrekordot a Bothnia-öböl jegén, Finnországban, Oulu városka mellett. A megfelelő tapadást a NOKIAN Hakkapeliitta SUV 5 téli guminak köszönheti, mely abroncs hivatalos magyarországi forgalmazója a MARSO.

Kemény szabályokat állított fel a Guiness ezen világbajnoki kísérlethez. Ezt a sebességet természetes jégszakaszon mérték, mely 1km hosszú volt. Az oda és vissza vezető út nem haladhatta meg az 1 órát. A jég nem lehetett kezelve kémiai anyagokkal és az országban gyártott személy felhasználású téli gumiabronccsal történhetett a rekord megdöntési kísérlet, mely sikeresen lezárult.

A téli gumi kiválasztása hatalmas jelentőséggel bír, hiszen feledtébb magas sebességgel kell megbirkózniuk a kegyetlen hidegben. A rekordhoz a Bentley GT-t NOKIAN Hakkapeliitta Sport Utility 5 szegezett kivitelű téli gumibroncsokkal vértezték fel. A NOKIAN városi terepjárókra szánja ezt a téli gumit.

A téli gumi rekord videója

(A Nokian rekordját a képre kattintva láthatjátok)
A Nokian téli gumi rekordját megnézheted a képre kattintva!

A jég meglehetősen csúszós, ilyen óriási sebesség mellett jó tapadásra, kiváló anyagkeverékre és megfelelő kormányozhatóságra van szüksége az autónak és a sofőrjének egyaránt. Nem csak az abroncsnak, a szögeknek is nagy kihívást jelent ez a megterhelés.

  • 1db szög súlya 1g
  • 320 km/h esetén 2,2 kg-os húzóerő szögenként
  • a jármű 90m-t tesz meg másodpercenként, vagyis minden szög 40-szer érintkezik a jéggel.

Mire van szükség az egyenletes 320 km/h eléréséhez?

  • kb. 300 kg vagy 3000 N garvitációs erőre
  • a jármű gyorsulásához még többre

Ha az abroncsoknak nem sikerül ezt az erőt a jégnek átadnia, a jármű megcsúszik és nem lesz megfelelő a gyorsulás.

A teszt alatt a NOKIAN téli gumi kiválóan teljesített, ezalatt egyetlen szeg sem vált le az abroncsról.