Növekvő számú baleset a téli utakon – vigyázzunk a gumikkal

csúszós téli utak - hatással vannak a gumiabroncsra is

Azzal kezdeném, hogy a statisztikai jelentéseket mindig azzal a mondással a fejemben fogadom, miszerint létezik kis hazugság, nagy hazugság és statisztika, másrészt Einstein óta tudjuk, hogy minden relatív. A Grupama Garancia adatait – a Vezetéstechnikai Centrum tesztjeit olvasva – viszont tartom annyira hitelesnek, hogy írjak róluk pár sort.

Mivel igazi téli utakkal még csak most kezdünk idén újra találkozni, a 2012. februári adatokat kell alapul vegyük. Ebben az időszakban közel 20%-kal magasabb volt a balesetek száma, mint az év első félévének havi átlaga.  A Grupama azonnal hangsúlyozni kívánta, hogy megfelelő téli gumiabronccsal csökkenthető a balesetek kockázata. A téli gumik úgy lettek kialakítva, hogy mintázatuk, anyaguk és egyéb fizikai tulajdonságaik révén, biztonságos autózást biztosítsanak az autósoknak. Jobb esetben a gazdaságosság fokozása mellett.

Az abroncs megléte azonban önmagában nem – feltétlen – elég. Nagyban függ a gumik teljesítménye azok állapotától és – ezzel összefüggésben – korától. Egyik legfontosabb tényező a téli gumik profilmélysége, melynek jelentőségét mi sem jelzi jobban, hogy minimális értékét jogszabály írja elő. (Igaz, az előírt 1,6 milliméteres profilmélység kb. semmire sem jó. Törekedjünk a 4-5 milliméteres alsó limit betartására. Ez alatt ne kockáztassunk, inkább cseréljük le a téli gumit!)

Mit mutatnak a számok a téli időszakban

A Grupama adatait olvasva fellapoztam a KSH 2012 I. negyedévére vonatkozó autós jelentéseit.  A balesetek okai között legnagyobb arányban a túlzott sebességgel történő haladás, a járművezetők hibája vagy valamilyen szabálytalan manőver szerepelt, de a nem megfelelő tapadás, megcsúszás is komoly károkat okozott. Ez utóbbin tud segíteni a megfelelően karbantartott téli gumiabroncs. Előbbi kettőben viszont magunkban kell keresni a megoldást.

Az alábbi táblázatok a KSH kimutatásai:

Növekvő számú baleset a téli utakon

Téli balesetek statisztika - téli gumi szerviz

Téli balesetek illusztráció - teligumiszerviz.hu