Téligumi és vezetési tippek a Toyo Tyres-től

téli vezetési tippek

A Toyo Tyres két – tipikusan a téligumik felkészültségét tesztelő – körülményhez adott pár vezetési tippet olvasóinak. Én sem voltam rest veletek megosztani a tanácsokat. Különösen azért, mert ezek a körülmények, akár naponta (vagy egy napon belül) válthatják egymást.

Az első tényező a vízre való felúszás (vagy, ahogy a blogban is többször használtam már, aquaplaning.) Ilyenkor az úton keletkezett, összefüggő vízréteg hatására, a gumiabroncsok elveszíthetik a közvetlen érintkezést az úttal, ami súlyos tapadásvesztéshez vezet. De milyen tényezők befolyásolják az aquaplaning veszélyét és, hogyan reagáljuk le ezeket?

  1. Az autó sebessége: A sebesség növekedésével a nedves tapadás csökken. Mindig kellő körültekintéssel válasszuk meg sebességünket! (Még üres úton is)
  2. A vízréteg mélysége: Minél mélyebb víztakaró fedi az utat, annál hamarabb veszítik el gumiabroncsaink tapadásukat. Figyelem! Még sekély vízréteg is drasztikusan le tudja csökkenteni tapadásunkat, alacsony sebességszint mellett is!
  3. (Téli) gumiabroncsaink profilmélysége: Ahogy kopnak az abroncsok, csökken a profilmélység, csökken az aquaplaning ellenállóság is. Ellenőrizzük rendszeresen profilmélységünket! (4-5 mm alá sose engedjük kopni abroncsainkat.)

Másik nagy csoport, pontosabban kihívás a jég és a hó. A Toyo Tyres is kiemeli, hogy nincs az a csúcsminőségű négyévszakos abroncs ami havon és jégen maximális biztonságot nyújt. Erre bizony csak a téligumik alkalmasak. (A fékút különbség akár tizenkétszeres is lehet.)

Íme  három Toyo Tyre tipp havas, jeges utakra:

  1. Csökkentsük sebességünk a téli utakon, még akkor is, ha látszólag kifogástalanak az utak, hiszen a körülmények gyorsan romolhatnak.
  2. Növeld a követési távolságot akár tizenkétszeresére a száraz körülményekhez képest. Nem lesz mindig szükséged ekkora távra, de a biztonságra nem lesz gondod.
  3. Ellenőrizd gumiabroncsaid állapotát! Kopás= tapadás csökkenés.