Téligumi nélkül a BKK és a tűzoltóság?

téligumi nélküli tűzoltóautók

Emlékeztek arra a következtetésemre, amit Győri Pál szavaira építettem? A mentők téligumi ellátottságáról volt szó. Sajnos nem tévedtem, sőt a szomorú helyzet – azaz a téli abroncs ellátottság hiánya – a tűzoltóságra és a BKK (korábban BKV) járműparkjára is igaz.

Amikor a vajon miért nem teszik kötelezővé a téli gumiabroncsot kérdést tettem fel a blog hasábjain, nem tudtam teljesen ésszerű magyarázatot adni. Most is csak találgatok, de elképzelhető, hogy az először a saját portádon sepregess elv riasztja vissza a politikusokat. Azaz nem mernek maguknak (is) kötelező beruházást kiszabni. Mire gondolok?

A Hír Tv-n levetített interjúból kiderül, sem a közlekedési vállalat, sem a tűzoltóság nem tudja téligumikkal ellátni autóit, így azok négyévszakos abroncsokon közlekednek. (Hogy ez mennyire jó döntés, ezután a cikk után eldönthetitek Ti is.)

A gumik miatt volt a januári torlódás is?

A riport után felmerült bennem is a kérdés, hogy a négyévszakos gumik miatt akadozott annyit a budapesti tömegközlekedés? Valószínűleg közrejátszott, bár a Fővárosi Közterület Felügyelet ezt kategorikusan cáfolja. Szerintük a magyarországi viszonyok, pontosabban az alacsony számú havas napok és az FKF gyors munkája miatt nem probléma, hogy nem téligumikon furikáznak a buszok. Lelkük rajta.

Ami a tűzoltóságot illeti, ott is hiába keresnénk a téligumi szetteket. Mentségükre legyen mondva, hogy minden járművük 4×4-es és hólánccal van ellátva, ami a zord időben segíti a közlekedést.