Téligumik kontra négyévszakos abroncsok

négy évszakos gumi - pótolja-e a téli abroncsot

Nem lennék meglepve, ha sok olvasóm fejében megfordult volna, hogy a téligumik helyett négyévszakos abroncsot vásárol, ezzel megspórolva a két külön garnitúra árát. Ebben a kérdésben igyekszem segíteni a döntést. Nem mindegy azonban, hogy milyen autóvezetési szokások mellett vásárolunk téligumik helyett egész évben használható gumit.

A modell kedvéért tegyük fel, hogy a négyévszakos gumikon sem ér utol minket semmilyen baleset, ami plusz költséget jelentene. Az új garnitúra vásárlása és a gumiszerviz is pénzbe kerül.

Vegyük azt, hogy egy téli és egy nyári garnitúra 5-5 évig működőképes, addig 5 év alatt két szett négyévszakos gumit használunk el. (Remélem követhetők a számok.)
A nyári és téli szettet pihentetjük is. Különösen a téli abroncsokat, amiket egy évben kb. 4 hónapig használunk. (Tegyük hozzá, hogy a nem megfelelő tárolás is „koptatja” vagyis hozzájárul a gumiabroncs elöregedéséhez.) A spórolás tehát maximum annyi, amennyit a nyári és téligumi cserék pluszköltsége jelent, amit a gumiszervizben hagyunk. (Pár ezer forintról beszélek.) Ki-Ki döntse el maga, érdemes-e ennyi pénzért kockáztatni. A négyévszakos abroncsok ugyanis több balesetveszélyt jelentenek, mint az évszaknak megfelelő nyári és téli változatok.

Alapvető különbségek a gumik között

Induljunk ki a téli időjárás okozta kihívásokból. A hó és a latyak megszüntetheti a gumik futófelülete és az út közötti kapcsolatot, ami bizony nagyon lerontja az abroncsok tapadását. Erre azonban felkészítették a télgumikat. A V alakú barázdák és a 3D-s lamellák elintézik ezt a problémát. A négyévszakos gumik mintázata azonban kevert. Se nem kimondott téli, se nem kimondott nyári mintázat. A kettő egyvelege. Sajnos azonban, ezek nem egymás teljesítményét javítják szinergikusan, vagy egyenlítik ki a másik negatívumait egy adott felületen. Azt is mondhatom, hogy a négyévszakos abroncsok mindig feláldoznak valamit. Van, hogy kimondottan jól viselkednek akár jégen is (jellemzően a prémium márkák között találni ilyet, pl. a Goodyear Vector ilyen), de száraz vagy vizes úton már nem teljesen megbízhatóak.

A téligumik puhább gumikeverékből készülnek, így jobban ellenállnak a mínuszoknak, mint a négyévszakos alternatíváik.
Tehát, aki négyévszakos gumiabroncs vásárlásán töri a fejét, nagyon figyelmesen olvassa el a gumi teszteket. (A kinézett márka és konkrét mintázat tesztjét keressétek!) Emellé tegyétek – a mérleg másik tányérjára – vezetési szokásaitokat. Ha pl. ritkán vezettek és akkor is döntő többségében városi körülmények között, (emellett a zord téli hónapokban leteszitek a kocsit) akkor beválhat a négyévszakos abroncs. De jó, ha van casco biztosítás az autón!