Tényleg ilyen rossz a helyzet?

baby on board

Ha tényleg így áll a dolog, akkor az több mint aggasztó! Az angliai Shropshire-ben, egy általános iskolában végzett felmérést a Falken autógumi gyár. A gyermeküket az iskolába autóval hordó sofőröket vizsgálták át. Pontosabban autóikat. Még pontosabban gumiabroncsaik profilmélységét.

Az eredmény pedig több mint megdöbbentő, ugyanis a 8900 vizsgált autógumi 56(!) százalékánál, még a törvényileg előírt 1,6 millimétert sem érte el a profilmélység.

Mit jelent ez?

Hogy 10-ből (közel) 6 szülő, úgy hordja gyermekét az iskolába, hogy közben veszélyezteti annak testi épségét. Az ennyire kopott gumik tapadása ugyanis minimálisra redukálódik, így például az aquaplaning jelenségnek fokozottan ki van téve. (Aquaplaning= vízre való felúszás, melynek lényege, hogy az utat borító összefüggő vízréteg miatt, az abroncs elveszíti közvetlen érintkezését az úttal, a gumik felúsznak a vízrétegre és az autó irányíthatatlanná válik. Egy megfelelő minőségű és állapotú gumiabroncs, a vizet képes kipréselni, barázdáival elvezetni, így ezt a veszélyt kiküszöböli.)

Az egyik szülő – a vizsgálat döbbenete és az abroncs cseréje után – így nyilatkozott. „Az autógumi eddig olyan dolog volt, amire sosem gondoltam. Most azonban már megértettem, mennyire fontos szerepük van, biztonsági szempontból is.”

Az általános iskola igazgatónője megdöbbenését fejezte ki az adatok láttán. „Igyekeztünk a gyerekeknek már eddig is bemutatni az alapvető közlekedésbiztonsági tudnivalókat, de úgy tűnik, ilyen jellegű oktatásra a szülőknek is szüksége van.”

A Falken egyébként hasonló vizsgálatokat tervez, több általános iskolában is.