TOP 7 érv a téli gumi mellett

7 érv a téli gumiabroncsok mellett

Talán kevesebbel, de még mindig találkozok olyan véleményekkel, hogy a téli gumi jelentősége jóval kisebb, mint azt a gumiabroncs gyártók állítják, akik (nyilván) haza beszélnek. Magyarországon ritkábban fordul elő, hogy extrém hóesés és jegesedés jellemzi a telet, így egy négyévszakos gumival megspórolhatjuk a külön nyári és téli gumi szett árát.

Ez fals megállapítás, hiszen könnyen az életünkkel, de legalábbis a pénztárcánkkal játszhatunk. Nézzük is az indokokat!

Miért is szükséges a téli gumi?

  1. A téli gumi nem hógumi, azaz nem kell hó ahhoz, hogy nagyobb biztonságot nyújtson. A sokat emlegetett 7 fok alatti hőmérséklet és a vizes útszakaszok már megkövetelik a téli abroncsokat, hiszen teljesen más tapadást igényelnek és más féktávolsággal kell számolnunk egy-egy ilyen útszakaszon.
  2. A Bridgestone téli gumi teszt: Demonstrációs céllal, végeztek egy vezetési tréninget, ahol jégfoltos úton hasonlították össze a Bridgestone Blizzak WS60 téli gumit és egy ultra magas teljesítményű Bridgestone nyárigumit, az RE050A-t. Egy igen kis sebességről (10 mérföld, körülbelül 16 km/h) is kétszeresére nőtt a nyári abroncs féktávja a téli gumihoz képest. Míg előbbi 14 méteren állt meg, addig a téli szett 6,5 métert hozott.
  3. A téli gumi pénzt takaríthat meg! Bevett szokás, hogy a téli utakra kisebb méretű gumiabroncsokat szerelnek fel az autókra. A kisebb méretű gumik eleve olcsóbbak valamivel, illetve a drágább nyári gumik is kímélve vannak. A téli időjárás nagyban meggyorsítja a nyári gumik kopását, így a téli abroncsokkal hosszú távon pénzt spórolhatunk.
  4.  Az ABS nem helyettesíti a téli gumikat! Ez egy újabb tévhit. Az ABS rendszer sosem fogja kiküszöbölni a lecsökkent tapadást. Ideális, nyári körülmények között segít egy-egy vészhelyzetben tett pánikfékezésnél, de a havas körülményekre nincs felkészítve.
  5.  A téli gumik épp olyan komfortosak, mint nyári társaik! Kicsit kezdem magam a Mítoszirtók között érezni. Sokan gondolják úgy, hogy a téli gumikon kevésbé érzik a kontrollt és a zajszint is magasabb, köszönhetően az intenzívebb barázdáknak és a lamelláknak. Ez a megállapítás azonban már nem igaz a prémium kategóriás téli abroncsokra.
  6. Kerüljük el a baleseteket!  A téli időszakban közel háromszoros valószínűséggel fenyegetnek a balesetek. Csökkentsük minimálisra ennek esélyét egy jó téli abronccsal! 
  7. Változnak az autók. Két tényt kell egymás mellé állítsak. Az új autók – legnagyobb százalékban – nyári gumikkal jönnek ki a szalonokból. Emellett, az új modellek fokozatosan nehezednek. Például egy ötös Golf majdnem kétszeresét nyomja egy egyes Golfnak. A fokozott terhelés miatt egyre növekszik a gumiabroncsok tapadásának és fékezési tulajdonságainak jelentősége.