Vezetési tippek heves záporban

Vezetés heves esőzésben

Melegrekord, melegrekord hátán. Előbb vagy utóbb azonban jön a csapadék, még ha nem is hó formájában. Ha marad az extrém enyhe tél (kisebb képzavarral), akkor óhatatlan, hogy heves záporok öntözzenek el minket és az utakat, megnehezítve ezzel az autósok életét. Pár szabályt betartva viszont átvészelhetjük a zivataros időjárást is.

A tippek triviálisak lesznek, mégis érdemes átfutni őket.

 1. Lassíts!
  Értelemszerűen a nedves (gyakran extrém vízátfolyásokkal tűzdelt) útszakaszokon, az abroncsok tapadása jóval kisebb. Az alacsonyabb sebesség javítja a tapadást
 2. Tarts kellő távolságot!
  Említettem, hogy a tapadás csökken, de ezzel összefüggésben növekszik a fékút. Ha nem tartunk. A kellően hosszú követési távolság életet menthet, de legalábbis komoly kiadást előzhet meg.
 3. Készüljünk fel az aquaplaning jelenségre!
  Az aquaplaning, vagy vízre való felúszás komoly veszélyt hordoz. Az autógumik, az összefüggő víztakaró hatására elveszítik érintkezésüket az útfelülettel, a vízrétegen megcsúsznak és az autó irányíthatatlanná válik. Ha megtörténik a baj fontos, hogy ne rántsuk el a kormányt vagy tapossuk meg a féket hirtelen! Engedjük fel fokozatosan a gázpedált. Ha nincs más választás csak a fékezés, tegyük azt finom mozdulatokkal. Sok múlik lélekjelenlétünkön ilyen helyzetekben.
 4. Állj meg ha a zápor túl heves!
  Ha túl heves az eső, a látótávolság a nullához közelít. Ilyen időben nincs az az alacsony ssebesség, kifinomult fékezési technika ami segítene. Eleve nem tudjuk a kellő féktávot felvenni, hiszen saját autónk elejét sem nagyon látjuk, nemhogy az előttünk haladót.