10 százalékos fékút csökkenés Goodyear téli gumin

Goodyear ultragrip 8 performance 2 abroncsminta

A Goodyear már eddig is számtalan téli gumi teszt díjat gyűjtött be UltraGrip Performance abroncs sorozatával. A gyártók persze sejtették, hogy igen sikeres lesz a gumiabroncs, hiszen a névválasztás nagyon árulkodó. (És persze marketing szagú is, de ez most nem a levegőbe beszélős verzió.)

Egy dolgot – a sok dicséret előtt – azonban kiemelnék. Azt tudtuk, hogy van különbség (de még mekkora?!) téli gumi és téli gumi között. Van azonban különbség UltraGrip és UltraGrip között is. Ez minden gyártó téli gumi mintázatára igaz, hogy bár informatívak a tesztek, az eredményeket nem lehet az adott abroncs minden méretvariánsára ráhúzni. Így fordulhat elő, hogy míg a 225/45 R17 H méretű Goodyear UltraGrip Performance 2 gumiabroncs, csak „megfelelő” minősítést kapott a 2010-es ADAC teszten, addig a 225/45 R17 H-t „különösen ajánlja” a Sport Auto.

A Goodyear UltraGrip Performance 2 téli minta

A Goodyear téli abroncsa magas minőséget képvisel. Az UltraGrip-ekre ez különösen igaz. A Performance 2 körkörös barázdákkal lett felvértezve, ami az abroncs téli (nedves, jeges, havas) tapadási tulajdonságait javítja. Az Adaptive SipeGrip rendszernek keresztelt megoldás pedig két különböző lamella típust takar. Egyrészt egy cikk-cakkos hálót, ami szintén a tapadás javításáért felel, másrészt egy gofrira hajazó lamella rendszert, ami a kormányozhatóságot optimalizálja.

A mintázat eredménye egy csökkentett zajszint, amivel a téli gumi a környezetre is figyel. Egy független minőségellenőrző szervezet tesztén, a Goodyear UltraGrip Performance 2 tesztelt verziója, átlagosan 10 százalékkal rövidebb fékutat produkált – jégen és havon – mint a konkurens téli gumik.