25 haláleset szabálytalan abroncsok miatt a szigetországban

Baleset az abroncsok miatt

A téli gumi szezon (rapid sebességű) közeledtével, egyre inkább jelennek meg a figyelmeztető célzatú, vezetésbiztonságot – azon belül is a gumiabroncsok szerepét – kihangsúlyozó írások.

Az Egyesült Királyságban komolyabb hagyománya van az abroncsbiztonság témakörének. Webináriumok, nagy költségvetésű – közös – kampányok épülnek a témakörre. A TyreSafe, szervezeti szinten foglalkozik a megfelelő abroncsok kiválasztásával, és karbantartásával.

Az általuk publikált statisztikai adatok szerint, tavaly 25 ember halálát okozták a nem megfelelő (túl kopott vagy évszaknak nem megfelelő) abroncsok. Habár a tendencia javulást mutat, ez még mindig nagyon komoly veszteség, főleg, hogy egytől-egyig megelőzhető lett volna.

Főleg nem olyan szép az adat, ha melléteszem, 169-en súlyosan megsérültek a 25 haláleset miatt. A könnyű sérülések száma pedig az ezret is meghaladja.

Az abroncsbiztonsággal kapcsolatos tippjeimet, több ízben megosztottam már a téligumi szerviz olvasóival. Íme pár hasznos írás a közelmúltból: